"To preserve the best of our past...by improving the present...to create a better future."


AVHC Preservation Projects: Veterans Clubhouse (Building 129)

The Clubhouse building is a two-story Renaissance Revival style building with a full basement and a partial mezzanine floor. The building has brick walls and quoined corners on a stone base. The main entrance has an elaborate, arched ornament with a fleur-de-lis sculpted in relief. The second floor windows are colonnaded on all four sides. An exposed steel fire escape is at one side. The roof is hipped asphalt shingles with metal gutters and deep eaves, with exposed ornamental rafters.

The building is separated into two sections by a central hallway. The northern section once housed the billiard room that was overlooked by two tiers of galleries, with small rooms that were used for club purposes. Two large halls occupy the southern section of the building. The upper hall was used by veteran organizations such as the Grand Army of the Republic, the Union Veteran League, and the Naval Veterans Association. The lower hall was once known as the Social Hall, and was used by members for visiting, reading, writing, card playing, and chess.